başlıkların bir kavramın ismi şeklinde, bir eylemde mastar eki kullanarak yazılması gerekir.
Örneğin:
"bu akşam nereye gideceğim" değil "akşamları gidilecek yerler" gibi olmalı.
"spor yapma" değil "spor yapmak" şeklinde olmalı.

başlık ; tanımı yapılacak kelimeler dizisi şeklinde olmalıdır, sonuna nokta konulmamalıdır.

entryler içinse;
-herhangi bir başlığı tanımlamalı
- 'alıntı' yapılabilir (örn bir başlığı tanımlamak için birinin söylediği bir sözü yazıp bkz atılabilir)
- ' bkz ' yapılabilir.

başlığın altına yorum yapar gibi güzel yazı, aynen benim de , mükemmel, tarzı sözler yazılmamalı, onun yerine
((bkz:komik)) ((bkz:mükemmelll)) şeklinde yorum yapılablir.

Bkz ile gbkz arasında farklar vardır. Eğer özellikle başka bir başlığa yönlendirmek istiyorsanız “bkz” ; kurduğunuz cümle içinde kullandığınız kelimelerin anlamını (terimler gibi) göstermek için “gbkz” kullanmalısınız.


yazım hatası yapmamaya özen gösterilmelidir. sonuçta burası bilgi platformu, özel mesajlaşma alanınız değil :)

başlık açılmadan önce arama kısmından başlık açılmış mı veya konuyla ilgili başka başlıklar var mı diye kontrol edilmelidir. Aksi takdirde başlığınız taşınabilir veya silinebilir. Bu da size eksi puan olarak geri dönebilir :):

Burada video ile sözlük kullanımını kısaca anlattık. yakın zamanda büyük bir güncelleme gelecek ve sitedeki değişimleri tekrar sizlere açıklayacağız.
video



google play dişçi sözlük uygulaması indirme linki : Dişçi Sözlük Uygulaması

İos için malesef şu an uygulamamız yok fakat aşağıdaki adımları uygulayarak, ana ekrana simge ekleyip çok basit bir şekilde aynı uygulama gibi kullanabilirsiniz

1- görsel


2- görsel


3- görsel


4- görsel
Selam arkadaşlar bu konuda bir sürü araştırma yaptım, ingilizcesidir, alesidir, torpilidir kafam epey karıştı. Doktoraya başvuru süreci hakkında net bir şekilde fikri olan bu konuya gönül vermiş arkadaşlar varsa dinlemek isterim. Üniversitelerin tavrı elbette değişiyor ama totale bakıldığında gerekli resmi şeyler süreç vs ne derseniz dinlemeye hazırım.
mandibulanın sağa veya sola doğru yan hareketlerinde, mandibulanın taşındığı yöndeki yarım diş arkı bölümüne denir.
küçük ve büyük azı dişlerinin tüberkül tepesinden oklüzal yüzün merkezine doğru uzanan dışbükey formdaki doğrusal çıkıntılardır.
şimdilik benlik bir durum yok ama arayanların birbirini daha kolay bulması için başlığı açıyorum. kolay gele dostlar
herhangi bir sistemik hastalığınız var mı? (örneklemek istenirse kalp, şeker, tansiyon vs. diye belirtilebilir)
bulaşıcı bir hastalığınız var mı?
ilaca karşı veya başka bir alerjiniz var mı? diye uzayan sorgulama
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinin ilkini bu sene düzenlediği ve çeşitli müzik aktivitelerini de içeren esasında kardan diş yapmak yarışmasına dayanan eğlenceli ve diş hekimliğiyle sanatın harman olduğu keyifli bir festival. ileri ki yıllarda uluslararası alanda bir değere sahip olması ihtimaller arasında (*)
özellikle online dönemde dersleri iyice boşladığım için bazen konular yetişsin diye çarpı 3e alarak yaptığım eylem
Uzundur, güçlüdür, Ankaragüçlüdür..
Bir şey mi yapılacak? Hemen üstüne yıkılır bütün yük.
Delikanlı ve karizmatik duruşu, uzanışıyla middle face'i middle face yapan yegane elemandır ama krediyi central'e kendi elleriyle teslim etmiştir zamanında..
Söylenene göre lateral'e aşık olmuş ama lateral'in central ile olan münasebetine de delikanlılığından ses etmemiştir. Sevenleri ayırmaz.. Kanalına gömer aşkını ve sürer, gitmez.
Hırçın bir cusp'ı olduğu kadar zarif bombeleriyle de zerafetin temsilcisidir.
Daralan cervical'i ve incisal'e yakınlaşmadan genişleyen mesiodistal omuzlarıyla premolarları kendine hasta etmiş olsa da genelde tenezzül etmemiştir.
Gerek kupa duruşu (bkz:worldcup) gerekse diğerleri olmadan da ayakta duruşuyla canine çok ama çok güzel bir kardeşimizdir.

Canine iyi çocuktu ama fena bir kusuru vardı.
Çok fazla renkleniyordu.
Sırf seviyor diye anteriorları tanıdığını zannediyordu.
Eğer geri dönüp söyleyebilseydim söylerdim.
Canine! Derdim, her ihanet sevgi ile başlar.
Öncelikle bu entry ne kimsenin moralini bozmak için ne de kötümser davranıp karaları bağlamak için yazılmıştır.Tek amaç şu an durumun farkında olmayan kişilerin ve okul hayatı dahil birlik olamayan sadece "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" kafasında olan kişilerin de gerçekliği anlamasını sağlamaktır.

1- Kontenjanlar
Diş hekimliği fakültesinden bu sene mezun olacak kişi sayısı yaklaşık olarak 3900.
Yıllara göre bakarsak:
2021: 3900
2022: 4500
2023: 6000
2024:6500
2025: 7700
Oranlamalara dikkat edin. Ütopik dereceli artışlar var. Öyle bir şey ki geçtiğimiz sene (yani 2025 mezunları) tam 7700 kişi.Buna karşılık 16000 tıp kontenjanı açılmış. Düşünün tıp gibi 40 ana bilim dalından oluşan bir fakülteye 16000 kontenjan verilirken diş hekimliği gibi daha spesifik ve özel bir alana yarısı kadar kontenjan veriliyor.

Ve işin kötü kısmına geliyorum. Şu an türkiyede 99 adet diş hekimliği fakültesi var.Bu entry'i yazdığım tarihten 6-7 ay sonra okuyacak olursanız 100'ü geçtiğimizi görmeniz bile muhtemel.
99 fakültenin 20'si henüz eğitim hayatına başlamamış.Ve er yada geç başlayacak. Hepsinin en az 60 öğrenci aldığı durumda bile 1200 kontenjan artışı kafadan geliyor.
Eski okulların hiç kontenjan arttırmadığı durumda ( ki bu da muhtemel değil her sene 10ar 20şer artıyor) senelik 10000 mezun verilecek duruma geleceğiz.

2- Atamalar
Diş hekimlerinin atamasının genel olarak azaldığına dair bir görüş var.Oysa ki atamalar aslında azalmadı. Atamaya talep arttı. Çünkü ilk başlığımızdaki kontenjan sayısı buna sebep olan yegane durum.
2017 yılından beri her sene ortalama 1000 kişilik atama açılıyor. Bu sayı bazen 1200e çıkmış.Bazen de 800lere inmiş. Ciddi bir düşüş veya ciddi bir artış olması beklenmiyor.
Genel olarak devletin belirlediği ortalama sayı bu şekilde olacak gibi duruyor.
Biliyoruz ki diş hekimliği eğitimi pahalı olduğu gibi bir diş sağlığı hastanesi kurmak da devlete oldukça masraflı olabiliyor. ADSM açılması da bu sebeple daha sınırlı oluyor ve sağlık bakanlığının yatırım platformuna baktığımızda açılan hastane sayısına göre açılan adsm sayısı oldukça az.

Ek bir not da eklemek gerekirse ezelden beri aslında diş hekimliği direkt devlete atanayım da çalışayım tarzı bir meslek olmadı. Fakat durumlar öyle bir hale geldi ki artık devlette sıkıntılı şartlarda eksik malzeme, düşük çalışma ücreti gibi durumlara rağmen atamalara olan talep arttı.

2020 4.dönem açıktan atama kurasına katılan diş hekimi sayısı yaklaşık 5000 dolaylarında. Ve sadece 200 kişi atandı!

    Türkiye’de 1 diş hekimine düşen kişi sayısının 2 bin 496 olduğunu bildirdi. Koca, OECD ülkelerinde ise 1 diş hekimine düşen kişi sayısının bin 685 olduğunu açıkladı.
Ön dişlerin lingual yüzlerinin kole bölgesinde olan dışbükey lob formundaki oluşumdur.
Muayene setindeki bir numara el aletidir. Aydınlatma ,daha iyi görme ve yanağı ekarte edebildiğimiz çok yönlü alettir.
Hangi üniversitede ana bölümlerde kaç hasta bakma barajı var merak ettim. Bilgisi olan hocalarım yazarsa memnun olurum.
hastaların bir yerlerde gördüğü faydalı(!) uygulamaları bize de öğretircesine anlatması